Thaise kip laksa

Thaise kip laksa

Het wordt misschien een beetje saai maar hier alweer een recept van Jamie in 15 minuten! Ik ben zo blij met dit boek, alles is zo simpel te maken en het smaakt echt fantastisch.

Ik at dit met m’n vriend en we aten onze vingers er bijna bij op ;-) Dit recept is wat lastiger terug te brengen naar 1 persoon omdat er een flespompoen wordt gebruikt, maar als je de rest hiervan gebruikt voor een soepje is dat ook weer opgelost.

Ook gebruikt Jamie in het recept kippendijen aangezien ik nog kipfilet in huis had heb ik dat gebruikt.

Aan de slag dan maar….

Ingrediënten:
1 kipfilet van ongeveer 120 gram
1/2 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
1 theelepel vloeibare honing
1 theelepel sesamzaad
1 eetlepel zoete chilisaus (aangezien ik geen Spaanse peper in huis had)
Peper en zout

Voor de laksa heb je nodig:
1/2 blokje kip- of groentebouillon
1/4 flespompoen (van het dunne stuk)
1 teen knoflook
stukje gember (ik had dit vergeten te kopen dus ik heb een flinke snuf gemberpoeder gebruikt)
gedroogde chili’s (wederom in plaats van de Spaanse peper die ik niet had)
1 flinke snuf kurkuma
2 lente-uitjes
1 theelepel pindakaas
verse koriander
1 theelepel sesamolie
1 theelepel zoutarme sojasaus (ik gebruik alleen nog maar de Kikkoman met groene dop, zelfde smaak, minder zout)
1 theelepel vissaus
70 gram brede rijstnoedels (deze haal je bij de toko)
1/2 bundel groene asperges
1 klein pakje kokosmelk
1 limoen

Keukengerei:
Grillpan
Grote stoof- of sudderpan
Waterkoker, water al gekookt
Keukenmachine met rasp en standaard mes
Snijplank
Koksmes
Bakpapier
Deegroller

Zet de grillpan en de grote stoofpan aan op een middelhoog vuur. Giet ongeveer 4 dl. kokend water in de stoofpan en verkruimel het halve bouillonblokje er boven.

Leg de kipfilet op een groot stuk bakpapier en strooi hierover de vijfkruidenpoeder en wat peper en zout. Zorg ervoor dat beide kanten bedekt zijn. Vouw het papier over de kipfilet en sla de kipfilet plat met de deegroller tot een dikte van ongeveer 1,5 cm.

Leg de kipfilet in de inmiddels hete grillpan en keer ze na 3 tot 4 minuten om, zodat er mooie zwarte streepjes op zitten en ze goed gaar zijn.

Snijd van de flespompoen het stuk af wat je nodig hebt en snijd dit vervolgens in grove stukken.  Jamie laat overigens de schil eraan zitten maar ik heb deze toch er afgehaald. (De rest van de pompoen gebruik je voor een andere keer) Rasp het vruchtvlees in de keukenmachine en doe dit bij het kokende bouillon in de stoofpan. Ik heb op dit punt het vuur wat lager gezet trouwens omdat ik het te hard vond gaan.

Zet nu het standaard mes in de keukenmachine en doe er, de knoflook, geschilde gember (of in mijn geval de gember poeder), de gedroogde chilipeper (een paar flinke draaien met de molen) kurkuma, de schoongemaakte lente-uitjes, pindakaas, koriandersteeltjes (de blaadjes gebruik je later), sesamolie, sojasaus en vissaus in. Hak dit helemaal fijn tot een pasta en doe deze pasta vervolgens in de pan met de kokende bouillon. Voeg op dit moment ook de noedels toe.

Snijd het houtige stuk van de onderkant van de asperges af en snijd de rest in stukken van ongeveer 2 cm. Doe deze samen met de kokosmelk in de pan met de noedels. Breng de laksa weer aan de kook en breng deze eventueel op smaak met nog wat sojasaus en limoensap. Draai nu het vuur uit.

Snijd de kip in grove stukken en sprenkel wat honing over de geschroeide stukken kip, knijp er nog wat limoensap over uit en strooi als laatste nog wat sesamzaadjes er over. Hussel alles door elkaar tot de kip aan alle kanten hiermee bedekt is. Ik heb op dit punt ook wat zoete chilisaus erbij gedaan om het geheel iets meer pit te geven.

Schep de laksa op een bord en verdeel de kip hierover. Bestrooi het geheel met nog wat verse, grof gesneden koriander.

Pas op voor je vingers…!